Askartele ja leiki lasten kanssa

Askartele ja leiki lasten kanssa
Crafting and playing with grand children and sewing to them.

sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

25. Lego, säilytys, storage, bevaring, huolto yms.



Lego. Miten järjestän legot?

Minä en kannata Lego-palikoitten samaan astiaan heittämistä; kamalan vaikea etsiä jotain tiettyä pientä osaa. Paitsi vaippahousujen Duplo-Legot voivat olla yhdessä ja samassa astiassa, niitä kun ei nyt pruukaa olla kovin paljon.. Mutta, jos kaikki n.s. "pikku"-legot olisi yhdessä sekaläjässä, ei sellaisesta sotkukasasta oikeasti voi mitään rakentaa. Pelkästään palojen etsimiseen menee ikuisuus. Ja sitäpaitsi Legojen etsiminen isosta astiasta aiheuttaa niin kovaa melua, että mielestäni se ylittää vaarallisen melutason desibelit. Auta lastasi rakentamaan legoilla oikein, ja nauttimaan rakentamisesta ja myös leikkimisestä. Lego-ranketaminen kehittää lasten älykkyyttä, luovuutta ja sorminäppäryyttä - se on todistettu. Siksi sinun on aikuisena ensin järjestettävä hyvä systeemi Legojen säilytykseen, rakennustilaan ja leikkitilaan. Systeemi on kaiken a ja o.Ja sitäpaitsi legorakentaminen yhdessä lasten kanssa on todella antoisaa ... suosittelen lämpimästi. Parasta stressihoitoa.
Huono Lego-huone, surkea, ei näin. Bad Lego-room.  Dåligt Lego-rumm
Joissakin sisustusmyymälöissä ja nettikaupoissa myytävissä mukamas ”oikeissa” Lego-palikkasäilytysastioissa on yksi vika ... ne eivät kelpaa mihinkään, (paitsi korkeintaan Duploille), joten unohda ne.

Auta lastasi järjestämään legot kunnolla, ja opeta häntä myös pitämään Legot järjestyksessä. Jopa 4 vuotias oppii pitämään Lego-palikat järjestyksessä ... siis ihan itse, sillä pian hän huomaa itsekin, miten paljon helpompaa ja nopeampaa rakentaminen on, kun Lego-palikoilla on omat läpinäkyvät ("must") laatikkonsa , joissa ovta erilaiset palokkojen värit ja koot selkeäst inäkyvissä. Alla olevat kuvat ovat USA:sta, joten voipi olla että ko. laatikoita ei löydy Suomesta. 

Jos Lego-palikat ovat sikin sokin, ei rakentaminen tahdo edistyä, ja lapsi turhautuu ja kiukustuu, ja lopulta joudut itse aina auttamaan, ja silloin te kiukustutte molemmat, koska valmista ei tahdo tulla ei sitten millään. Sinun aikuisena täytyy luoda systeemi. Myöhempänä näytän kuvien kera oman jäjestely/lajittelu-systeemini vuodesta 1980 alkaen, joka on toiminut tosi hyvin. Olen nimitäin säästänyt kaikki jo aikuisten laasteni leegot kavoineen kaikkineen. On päätettävä laitanko systeemiksi esim. 
1. lajittelu laatikoihin ja rasioihin värien ja mallien mukaan
2. lajittelu laatikoihin ja rasioihin mallin mukaan (siis eiivärisiä, mutta muuten samanlaisia)
3. lajittelu laatikoihin, siten että laatikoisa on pusseissa kokonaiset rakennusarjat + niitten ohjeet.
Lego-huone. Lego-taivas. Lego-säilytystila, systeemi. Lego room. Lego heaven. Lego storage, system.
Jos teillä on paljon Lego-rakennussarjoja, joissa on kaavat tallella ja myös kaikki palikat tallella, niin silloin voitte säilyttää jokaisen  rakennussarjan kaavoineen omassa minigrip-pussissa, ja laittaa pussit isompaan laatikoon, ja silloin voisi esim. avaruus-legot olla yhdessä laatikossa jne. Minigrippusseja on olemassa myös isoja kokoja, joihin mahtuu isokin rakennusrarja.

Tiesittekö, että puuttuvia legopalikoita voi tilata maahantuojalta. Olemme tehneet näin useasti. On tosi ikävää, esim. kun isosta avaruus-Lego-rakennussarjasta puuttuu yksikin pala, niin koko avaruusalusta ei voi silloin rakentaa. Joskus rakensimme lasten kanssa kaikki Lego-rakennussarjat täysin valmiiksi, ja piirsimme, mittasimme  ja kuvailimme myös sanoin puuttuvat osat paperille, ja sitten tilasimme faxilla (80-90-luvulla) kaikki puuttuvat osat kerralla. Kalliiksihan se tuli, mutta kannatti. Nyt ilmeisesti puuttuvia Lego-palikoita (osia) voi tilata internetissä (ks. linkkilistaa lopussa).

Jos Legoja ei ole kovinkaan paljoa, niin esim. rautakaupoista (esim.Ohlssonilta) saatavat ”Raaco” lokerikkolaatikot ovat aivan oivan kokoisia, kuin juuri Legoille suunniteltuja. Näissä nikkaroijat säilyttävät yleensä nauloja ja ruuveja ja sen semmoista pikkukräässää.
nomess copenhagen, Lego-palikoitten säilystyslaatikot, Lego boxes, storage, lego-lådor
Mutta jos Legoja on kerääntynyt valtavasti ,siis todella paljon, niin "Nomess´in" kirkasta muovia olevat säilytyslaatikot ovat täysin läpinäkyviä ja siksi  ehdottomasti parhaat ja etenkin siksi, koska ne ovat edestä ulosvedettäviä ja niitä voi myös pinota päällekkäin - siis periaatteessa hyllyä ei tarvita. Jos laatikoissa on paljon painoa, kuten legolaatikoissa yleensä on, niin suosittelen laittamaan hyllylevyn laatikon päälle mahdollisimman lähelle laatikon yläreunaa. Siis hyllyt asennetaan tiheästi. Muuten koko laatikko voi pudota lattialle, kun vetää laatikon auki.Vain vajaa sentti tulee jäädä tyhjää tilaa Nomess-laatikon yläreunan ja hyllylevyn väliin. Laatikko nousee sen verran takaosasta ilmaan, kun vetolaatikon aukaisee yli puoliväliin tai enemmän. Rakenna valmishyllyihin lisähyllyt, jos hyllyt ovat liian harvassa. Nomessissa on 3 kokoa:  syvyys kaikissa sama.37 cm. Matalimpaan (10 c, kork) voi laittaa sisälle litteitä paloja ja erikoisen muotoisia sekalaisia paloja, ja vaikka rakentaa lisää lokerikoita. Laatikoita voi myös pinota päällekkäin, ja ne pysyvät tukevasti paikoillaan pienen uran ansiosta, joten erillistä hyllykköä ei tarvita. Älä tee hyllykoistä liian korkeita, jottei sinun tarvitse koko ajan olla auttamassa palikkojen paiminnassa. (Stockmann myy näitä Suomessa ja Zalando, tässä linkki :  http://www.zalando.fi/nomess-copenhagen-kenkaehylly-nc672a001-010.html )
 
Jos on tilanpuutetta, niin legot voi säilyttää matalissa ja kannellisessa "sängynaluslaatikossa", joissa on kätevät pyörät alla, ja joidenka sisällä on pienempiä laatikoita, joissa on erikois-Legoja eriteltyinä. Nämä matalat laatikot ovat siitä kivoja, että matalasta laatikosta on lapsen helpompi etsiä palikoita ja laatikot voi vetää aivan vireen, kun laspsi rakentelee palikoilla. Laatikoita voi säilyttää sängyn alla tai päällekäin esim. huoneen nurkassa, mutta päällekkäinsasettelussa on se hankaluus, että pieni lapsi ei jaksa nostaa laatioita alas. Voit myös itse laittaa vaikka pahvista lokerikkomalliset väliseinät näihin laatikkoihin. Itsetehtyinä lokerikot voit tehdä tarpeen mukaan juuri sen suuruisiksi kuin haluat. Läpinäkyvällä, leveällä teipillä onnistuu lokerikkoseinämien kiinnitys, ja teippi estää myös pienempien osien ”karkaamisen” väärään lokeoon. Tämän kirjoituksen lopusta  (jahka kerkiän laittaa) löytyy myös kuvalliset  väliseinien teko-ohjeet.

Ns. ”kippilaatikot” ovat todella käteviä, ja niitäkin löytyy monenkokoisia ja päällekkäin pinottavia tai hyllykköön astettavia. Näin laatikkojärjestelmä on aina hallinnassa: näet kaiken aikaa, mitä läpinäkyvien laatikoiden sisällä on. Yhdellä ainoalla kädenliikkeellä voit kallistaa laatikot eteen täyttämistä tai tyhjentämistä varten, samalla kun ne pysyvät tukevasti kiinni kiinnitysmoduulissaan. Toisella kädenliikkeellä voit irrottaa jokaisen laatikon kokonaan ja voit siis toimia täysin joustavasti joka tilanteessa. Läpinäkyvää, naarmuja kestävää muovia. Voidaan pinota yksittäin tai seinäkiinnitysmoduuliin. Tässä linkki nettiosoitteeseen, josta niitä voi tilata  http://www.auer-packaging.fi/fi/kippilaatikot_110.html

Jotkut kaupat antavat pyydetäessä  ilmaiseksi kannellisia irtokarkkirasioita, joihin voi myös lajitella legoja. Hyllyihin rasiat kannattaa laittaa ilman kantta, ja hyllyt tiheään, ettei palikat pölyynny.

Lego-pöytä 

Lego-rakentamista varten tarvitaan sopivan korkuinen ja sopivan levyinen pöytä, ja esim. Lego-kaupunkia tai avaruuslegoja varten tarvitaan leikkipöytä. Pöytä ei saa olla liian leveä, koska silloin lapsi ei ylety leikkimään ... kädet eivät ole tarpeeksi pitkät. Tuolin tulee olla mukava, pehmustettu ja käänyvä - konttorituoli. Lattialla Lego-leikki-kaupungit, junaradat yms. ovat hankalia, koska palikat irtoaa rakennuksista leikiessä helposti, ja niin, pitäähän äidinkin päästä välillä siivoamaan.  Jos huone on iso, niin tuollaisia A- kuvan tapaisia pöytiä voi olla kaksikin tai jopa useampia. Lego-huone kannattaa pitää neutraalin värisenä ja mieluummin yksivärisenä, koska palikat ovat riemunkirjavia.
Lego-pöytä, Lego-table, Lego-bord. A:hyvä, good.  B: huono, not good
Ja reuna  rakennuspöydän takana on ”must” (ei muualla), etteivät palikat tipu patterin väliin. Pöydällä voi levätä vaikka kymmenkunta pientä muovirasiaa, joissa on sitten vähän pienempiä ja "hienompia" osia.

Lego-huone, erillinen Lego-leikki- ja -rakennustila. 

Tässä on esimerkiksi muutamia huonoja vaihtoehtoja lego-leikkitilaan. Lattialla ei ole hyvä pitää Legoja. Leikkiessä ne rikkkoontuvat helposti ja pienimmät voivat panna suuhunsa palikoita ja tukehtua. Ja kaikki tietävät miten kipeää tekee, kun astuu ilman kenkiä Lego-palikan päälle. Entä siivioaminen sitten? Varsinkin lasten leikkitilassa tulisi siivota todella usein ja perusteellisesti, ja tämä tarkoittaisi sitä, että juuri kun lapsi on saanut rekennettua jotain isotöistä valmiiksi, se pitää harjottaa, koska äidin täytyy tulla siivoamaan.
Huono Lego -leikkihuone, bad Lego play-rooms. Lattialla leikkiminen on huono ratkaisu. Liian leveä lego-pöytä on myös huono ratkaisu.
Legojen hoito: peseminen ja kiillottaminen 
Törkyiset ja likaiset legopalikat ovat kauhistus ja pöyristys. Vanhojen ja pölyisten Legojen pesusta selviää niinkin hienolla välineellä kuin hammasharjalla. Hammasharjan harjakset ovat sopivan taipuisia, joten ne pääsevät hyvin pieniin väliköihin ja liasta, pölystä ja törystä pääsee helposti eroon vahingoittamatta palikoita.

Harjaus on hyvä tehdä tiskialtaan äärellä, niin irtoava lika on nopea huuhdella pois putsattavien legojen päältä. Mikäli legopalikoissa on käytetty tarroja, käytä harjaa varoen näiden ympärillä. Liika veden kanssa lotraaminen haalistaa tarroja. 

Joskus lika on tarttunut kiinni lujasti ja pelkkä rapsuttaminen ja harjaamnen ei poista likaa. Silloin riittää kun laittaa hieman pesuainetta ja kuumaa vettä ämpäriin ja antaa palikoiden liota. Anna liota esimerkiksi tunnin verran, ja harjaa hammasharjalla  ja pese sitten saippuavesi pois. Ilmakuivaa palikat yön yli vaikka lakanan tai froteepyyhkeen päällä.

Loppuun vielä pienenä vinkkinä, että  kangastilkulla ja Johnssonin Pledillä putsatut legopalikkojen kyljet saa hohtamaan aivan kuin palikat olisivat uusia. Lado samanlaisia palikoita päällekäin, niin palikoitten kylkien kiillottaminen Pledillä luonnistuu nopeasti ja helposti.

Palikoita puuttuu! 

Ostamastasi Lego-rakennussarjasta puuttui palikka tai sinä oli muuta virhettä. Tee reklamaatio (valitus) Legon sivujen kautta netissä (helppo systeemi, valitse paketti, valitse pala ja lähetä). Puuttunut palikka saapuu postilaatikkoosi. Viallisia osiakin tulee varmasti, vaikkakin  laaduntarkkailu yritää karsia ne pois. Vanhojen legojen kohdalla tämä oli harvinaista, mutta taitaa nykytrendi olla laittaa koko tuotanto vain myyntiin ilman mitään tarkistusta. On varmaankin edullisempaa antaa asiakkaitten löytää vialliset osat ja valittaa niistä, ja jos ei valita, se on vieläkin parempi.

Tiesittekö, että puuttuvia (hukkaanmenneitä) legopalikoita voi tilata maahantuojalta. Olemme tehneet näin useasasti. On tosi ikävää, esim. kun isosta avaruus-legorakennussarjasta puuttuu yksikin pala, niin koko avaruusalusta ei voi silloin rakentaa. Joskus 80 -90 –luvulla rakensimme lasten kanssa kaikki legosarjat täysin valmiiksi, ja sitten piirsimme, mittasimme  ja kuvailimme myös sanoin puuttuvat osat paperille, ja viimeksi  tilasimme faxilla kaikki puuttuvat osat kerralla. Kalliksihan se tuli, mutta kannatti. Nyt puuttuvia lego-palikoita (osia) voi tilata internetissä. Tässä yksi osoite, josta voi tilata hukkaanmenneitä Lego-palikoita tms, osia (englanniksi). https://service.lego.com/fi-fi/replacementparts#BasicInfo , jos vain jaksat katsoa lähes 1600 erilaista palikan (osan) kuvaa, ja valita niistä sitten vielä juuri se oikea ja puuttuva osa. Onnea! Tilaaminen vaikuttaa ainakin helpolta ja maksukin onnistuu mukavasti netissä. Kirjoitan myöhemmin kokemuksia tästä nettitilaamisesta, sillä aion itse tilata muutaman puuttuvan palikan sieltä, sillä lapsenlapseni saavat nyt periä kaikki heidän iskänsä Legot. Vanhin heistä täytti juuri 5-vuotta, joten nyt viimeistään on ns. ”pikku”-Legojen aika. 

Rakennusohjeita hukassa? 

Ovatko Lego-ohjeet hukassa? Et ole ensimmäinen henkilö, jolle näin on käynyt. Lego-palikat ovat kestävää tekoa ja säilyvät usein jopa sukupolvelta toiselle. Näin ei kuitenkaan ole Legojen ohjeiden laita, vaan ne tuppaavat mystisesti katoamaan. Tässä on 4 paikkaa mistä pitäsi löytyä lego-ohjeet helposti ja vaivattomasti. Toivottavasti näistä linkeistä oli apua ja Lego-ohjeet todella löytyivät.

LEGO:n kotisivut – Aivan oikein. LEGO:n kotisivuilta löytyy Lego-ohjeita niin teeman, kuin legon sarjanumeronkin mukaan. Lego-ohjeet voi ladata omalle koneelle .pdf-muodossa.
Worldbricks – Erittäin hyvä kokoelma Lego-ohjeita. Ohjeet on järjestelty erittäin hyvin. Lego-ohjeet voi ladata omalle koneelle .pdf-muodossa.
Peeron – Myös erinomainen paikka, josta löytyy paljon Lego-ohjeita.
Brickfactory - Brickfactory sivuilta löydät joitakin Lego-ohjeita (myös vanhoja). Ohjeet eivät ole ehkä parhaiten järjestetty, mutta melko helposti löydettävissä.

2 kommenttia:

  1. Bevaring?? Mitähän kieltä tuo on...

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa hyvältä idealta! Itse olen 14v ja pitäisi legot lajitella. Joskus 9v koitinkin mutta luovutin kun niitä oli niin paljon

    VastaaPoista